Tofurnik dyniowy
przepis na tortownice 21 cm
spód
pół szklanki mąki jaglanej
pól szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g oleju kokosowego
dwie łyżki erytrytolu
szczypta soli
ciasto
szklanka musu z dyni
dwie kostki tofu
sok z jednej cytryny (ew. trochę zwiększyć ilość do smaku)
gęsta część ze schłodzonej puszki mleka kokosowego
opakowanie budyniu waniliowego
130 g erytrytolu + łyżka stewii w płynie (lub dowolnego słodzidła)
łyżeczka cynamonu
łyżeczka imbiru
szczypta soli
- Składniki na ciasto wymieszać w blenderze kubeczkowym lub dłońmi do połączenia składników.
- Tortownicę wylepić ciastem, pozakłuwać widelcem i podpiec w temp 170 C ok. 12-15 min do lekkiego zarumienienia.
- W między czasie porządnie zblendować wszystkie składniki, spróbować czy odpowiednio słodkie i przełamane cytryną - ew. doprawić wg upodobań.
- Ciasto przelać na podpieczony spód i piec w temp 170 C ok. 60 min, sprawdzając czy wierzch się za bardzo nie przypala - jeśli tak przykryć go folią aluminiową.
- Po upieczeniu zostawić na 15 min w piekarniku, następnie wystudzić po czym schłodzić w lodówce.
- Ozdobić go można gorzką czekoladą rozpuszczoną w mikrofali z rozcieńczoną mlekiem kokosowym.
Komentarze
Prześlij komentarz