Tofurnik dyniowy


Mus z upieczonej dyni to bardzo uniwersalny produkt. Można wykorzystać go do ciast, placków, muffinów, lodów. Właściwie nie trzeba zbyt wiele zrobić, aby go przygotować. Wystarczy umyć dynie, pokroić ją na kawałki i piec do miękkości w temp. ok 200 C. Potem wystudzić i oddzielić miękką część od skóry (lub nie, w zależności od odmiany) -> zblendować i korzystać -> np. do tofurnika.



przepis na tortownice 21 cm

spód
pół szklanki mąki jaglanej
pól szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g oleju kokosowego
dwie łyżki erytrytolu
szczypta soli

ciasto
szklanka musu z dyni
dwie kostki tofu 
sok z jednej cytryny (ew. trochę zwiększyć ilość do smaku)
gęsta część ze schłodzonej puszki mleka kokosowego
opakowanie budyniu waniliowego
130 g erytrytolu + łyżka stewii w płynie (lub dowolnego słodzidła)
łyżeczka cynamonu
łyżeczka imbiru
szczypta soli


  • Składniki na ciasto wymieszać w blenderze kubeczkowym lub dłońmi do połączenia składników. 
  • Tortownicę wylepić ciastem, pozakłuwać widelcem i podpiec w temp 170 C ok. 12-15 min do lekkiego zarumienienia. 
  • W między czasie porządnie zblendować wszystkie składniki, spróbować czy odpowiednio słodkie i przełamane cytryną - ew. doprawić wg upodobań. 
  • Ciasto przelać na podpieczony spód i piec w temp 170 C ok. 60 min, sprawdzając czy wierzch się za bardzo nie przypala -  jeśli tak przykryć go folią aluminiową. 
  • Po upieczeniu zostawić na 15 min w piekarniku, następnie wystudzić po czym schłodzić w lodówce. 
  • Ozdobić go można gorzką czekoladą rozpuszczoną w mikrofali z rozcieńczoną mlekiem kokosowym.



Komentarze

Popularne posty