Jagielnik truskawkowy na zimno


Sezon na truskawki w pełni. Mogłabym je jeść na okrągło. Najbardziej jednak lubie orzeźwiające desery, ktory mogą zastąpić drugie śniadanie. Poniżej przepis na jedno z takich zdrowych ciast.

Przepis na okrągłą blaszkę ok 22 cm

spód:
40 g mąki owsianej
40 g mąki ryzowej
40 g mąki kukurydzianek
20 g mąki ziemniaczanej
8
0 g oleju kokosowego
3 łyżki pudru z erytrytolu/ksylitolu
szczypta soli

Zagniatamy szybko ciastko, wyklejamy cienko spó blaszki i chowamy do zamrażarki na 20-30 min.

lub 
spód bez pieczenia:
200 g ulubionych ciastek
3 łyżki masła orzechowego
1 łyżka oleju kokosowego

Miksujemy ciastka z masłem i olejem na kruszonkę, którą wykładamy blaszkę i chowamy spód do lodowki.

Masa truskawkowa:

200 g suchej kaszy jaglanej
500 ml mleka sojowego
500 g truskawek bez szypułek + kilka sztuk do ozdoby
3/4 szklanki pudru z erytrytolu/ksylitolu (lub więcej do smaku)
sok z połowy cytryny
puszka schłodzonego mleka kokosowego
2 i 1/2 łyżeczki agaru

DO DZIEŁA

Przygotowujemy wybrany spód wg przepisów powyzej.

Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem aby pozbyć się goryczki. Zalewamy ją mlekiem sojowym i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 20 min aż wchłonie całe mleko i dokładnie blendujemy.

Jeśli wybralismy klasyczny spód, wyciągamy schłodzony w zamrażarce i pieczemy 180 C przez 20-25 min aż się zarumieni. Później studzimy. Jeśli wybralismy spód z ciasteczek zostawiamy go w lodówce.

Do kaszy jaglanej dodajemy truskawki, zostawiając najładniejsze sztuki do ozdoby. Wsypujemy erytrytol i dodajemy sok z połówki cytryny. Blendujemy na gładką masę.

Wyciągamy do rondelka gęstą część z puszki mleka kokosowego i podgrzewamy. Gdy pod wpływem temperatury masa stanie się płynna, dodajemy agar, dokładnie mieszamy, zagotowujemy i od tego momentu gotujemy ok 30 sekund, żeby agar się dobrze rozpuścił. Tak przygotowane mleko wlewamy do masy z kaszą jaglaną i truskawkami i blendujemy dokładnie. Smakujemy. Można dodać więcej pudru z erytrytolu lub soku z cytryny, według uznania.

Powstałą masę przelewamy na schłodzony spód, ozdabiamy truskawkami i odstawiamy do lodówki aż masa stężeje.









Komentarze

Popularne posty