Kruche owsiane i owoce lasu






Pożywne, kruche ciasto. Można je pokroić na batony. Jest słodko kwaśne, doskonałe na drugie śniadanie w środku lata ;)

SKŁAD:
100 g mąki owsianej
50 g płatków owsianych
100 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
3 łyżki pudru z erytrytolu (lub dowolnego słodzidła)
łyżeczka ekstraktu z wanilli (ew. cukru z wanilią)
skórka z połowy cytryny
spora szczypta soli


  • Składniki na ciasto dokładnie wymieszać (można w robocie kuchennym), ąż się połączą. 3/4 wyłożyć na blaszkę z papierem. 
  • Uformować płaski, dowolego kształtu spód i schować do zamrażarki na 20 min. 

owocowe wnętrze:
100 g borówek
100 g malin
łyżka pudru z erytrytolu
łyżka soku z cytryny
łyżka mąki kukurydzianej


  • Wymieszać wszystkie składniki. 
  • Wyłożyć na schłodzony spód. 
  • Na wierzch rozkruszyć pozostałe ciasto. 
  • Piec 180 C około 30-40 min do zarumienienia. 


Najlepiej smakuje z lodami ;)



Komentarze

Popularne posty