Jagielnik mango ze świeżymi morelami na czekoladowym spodzie
Mango i awokado to dwa dziwne owoce, które zazwyczaj kupuje się niedojrzałe. Potem czeka, czeka, czeka, czeka, czeka....i nagle przez chwile są idealne, a gdy się orientujemy i chcemy wykorzystać stają się przejrzałe 😂 totalnym fartem udało mi się wyhaczyć moment dojrzałości i spontanicznie stworzyć jagielnik mango ze świeżymi morelami na czekoladowym spodzie.
spód:
80 g płatków owsianych/mąka owsiana
80 g daktyli
łyżka kakao
łyżka oleju kokosowego
solidna szczypta soli
jagielnik:
160 g suchej kaszy jaglanej
400 ml mleka roślinnego
1 dojrzałe mango
2 łyżki masła kokosowego (zmiksowanych na krem wiórek)
4 łyżki pudru z erytrytolu + kilka kropel stewii (bądź inne ulubione słodzidło do smaku)
sok i skórka z połowy cytryny
szczypta soli
4 świeże morele
wierzch:
prażone na suchej patelni płatki kokosa
czarny sezam
DO DZIEŁA
- Składniki na spód zmiksować w blenderze. Gdyby masa nie chciała się lepić dodać odrobinę więcej oleju kokosowego.
- Wylepić formę (ok 18 cm srednicy) wyłozoną papierem do pieczenia i odstawić do zamrazarki.
- Kaszę ugotować w mleku, aż wchłonie cały płyn.
- Zmiksować na gładki krem z masłem kokosowym.
- Dodać resztę składników BEZ MORELI i ponownie dokładnie zmiksować.
- Sprawdzić czy poziom słodkości i kwaśnosci nam odpowiada (ew. dosłodzić/dodac sok z cytryny).
- Morele pokroić na małą kostkę i dodać do masy.
- Przemieszać i wylać na schłodzony spód.
- Posypać płatkami kokosa i sezamem.
- Schłodzić kilka godzin w lodówce, aż masa stężeje.
Komentarze
Prześlij komentarz