Letnie kruche ciasto z budyniem i agrestem
Uwielbiam słodko-kwaśne kruche ciasta, do których można wykorzystać mało atrakcyjne owoce. Owłosione, brzydkie kulki agrestu, stają się wdzięczne i nabierają gracji, gdy lądują na miękkim
budyniu, otoczone kruszonką ;)
Spód:
100 g mąki ryżowej
50 g mąki owsianej
50 g mąki jaglanej
50 g mąki kukurydzianej
6 łyżek erytrytolu pudru
pół szklanki oleju rzepakowego
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
budyń:
opakowanie budyniu waniliowego
400 ml mleka roślinnego
3 łyżki erytrytolu (lub innego słodzidła)
łyżeczka oleju kokosowego
2 szklanki agrestu (część pokrojona na pół)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
DO DZIEŁA
- Składniki na ciasto mieszamy. 3/4 części ciasta wyklejamy spód i boki blaszki (ok 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy dziurki w spodzie widelcem i podpiekamy 15 min w 170 C. Studzimy
- Pozostałe ciasto chowamy do lodówki
- Gotujemy 300 ml mleka z erytrytolem. Proszek budyniowy rozpuszczamy w pozostałej ilości mleka. Gdy się zagotuje dodajemy rozpuszczony proszek i gwałtownie mieszamy aby nie zrobiły się grudki, w między czasie dodajemy olej kokosowy. Zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy mieszając
- Agrest mieszamy z mąką ziemniaczaną
- Wylewamy budyń na spód. Na budyń równomiernie rozkładamy agrest. Całość posypujemy okruszkami pozostałego ciasta z lodówki
- Całość pieczemy ok 40-50 min aż do zarumienienia. Studzimy i prószymy pudrem z erytrytolu.
Komentarze
Prześlij komentarz