Placek ze świeżą żurawiną
Kupiłam świeżą żurawinę, żeby zrobić nalewkę na Święta. W domu doczytałam ze musi leżakować 3 miesiące 😅 Jako ze nie jestem zbyt cierpliwą osobą (nie chodziło mi o Wielkanoc 😉) zostałam z ciastem z żurawina i butelka spirytusu 😆
Ciasto wyszło pyszne, pulchne i kwaskowe. Myśle, ze genialne byłoby z borówkami 🥧
W dużej misce wymieszać:
- Pol szklanki maki razowej
- Pol szklanki maki pszennej
- Pol szklanki maki kukurydzianej
- 2 lyzki mielonego siemienia
- 1 łyżeczka pdp
- 1 łyżeczka sody
- Szczypta soli
- 3/4 szklanki mleka sojowego
- Pol szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- Szklanka erytrytolu
- Lyzeczka wanilii
Komentarze
Prześlij komentarz