Zapiekanka pasterska


PRZEPIS:
200 g soczewicy
opakowanie wędzonego tofu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 pietruszki
2 laski selera naciowego
zielona fasolka szparagowa (użyłam mrożonej ok. 200g)
1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka tymianki
1 łyżeczka rozmarynu
olej rzepakowy do smażenia


PUREE:
5 dużych ziemniaków
1,5 szklanki mleka roślinnego
3 czubate łyżki płatków drożdzowych
1-2 łyżki oleju kokosowego
łyżeczka soli
pieprz i rozmaryn do smaku
opcja: można rozłożyć ser na wiech (nie polecam wegańskich bo wysychają)


DO DZIEŁA:

  • soczewice ugotować do miękkości
  • w między czasie ugotować ziemniaki do miękkości
  • cebule pokroić w kostkę, posiekać czosnek i podsmażyć na oleju, aż się zeszkli cebula
  • dodać starą marchew i pietruszkę oraz pokrojony w plasterki seler i podsmażać
  • gdy warzywa zmiękną dodać dodać rozdrobione tofu, fasolkę oraz resztę składników i dokładnie wymieszać
  • ugotowane ziemniaki dokładnie zblendować z mlekiem i olejem kokosowym na gładkie puree. w razy potrzeby dodać więcej mleka
  • dodać resztę składników, ponownie zblendować, ew. doprawić solą i pieprzem 
  • warzywa przełożyć z patelni do naczynia żaroodpornego
  • na wierzch równomiernie rozłożyć puree ziemniaczane
  • piec ok 30-40 min w temp. 180 C aż się zrumieni


Komentarze

Popularne posty