Chrupiące burgery gryczane
Kasza gryczana to produkt, który w polskiej kuchni występuje zazwyczaj jako ugotowany w wodzie dodatek do mięsnego sosu. Gdy jesteśmy znudzeni taka formą, możemy urozmaić sobie obiad, lepiąc proste i pyszne burgery. Do ich przyrządzenia można wykorzystać kaszę, która została nam w lodówce po wczorajszym obiedzie. Zaletą burgerów jest możliwość wzięcia (dosłownie) ich na wynos, nawet bez konieczności użycia pojemnika i widelca (sprawdzą się np. woreczek lub papier śniadaniowy) Można je również przygotować na imprezę jako tzw. "finger food", dowolnie manipulując ich kształtem czy wielkością.
SKŁAD
2 woreczki kaszy dowolnej kaszy gryczanej
cebula
400 g pieczarek
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
3 łyżki siemie lniane zmielone*
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki chilli
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
DO DZIEŁA
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Gdy się zeszkli dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć aż się zarumienią. Przełożyć wszystko do naczynia, dodać posiekany czosnek, sos sojowy i przyprawy oraz 3 łyżki kaszy gryczanej. Wszystko razem niedbale zblendować.
Masę dodać do pozostałej kaszy gryczanej, dodać mielone siemię lniane oraz posiekaną pietruszkę.
Wilgotnymi dłońmi formować kotlety, mocno dociskając je dłońmi.
Piec w 200 C przez 20 min, po tym czasie odwrócić i piec jeszcze 10 min. Zajadać prosto z pieca, gdy chrupią ;)
TIPS
* jeżeli masz siemię lniane niemielone, możesz podprażyć je na suchej patelni, aż się lekko zarumieni, poczekać chwile aż ostygnie i zmiksować je w młynku do kawy lub w blenderze z końcówką S.
Gdyby masa była zbyt wilgotna i nie chciala się lepić, można dodać 1-2 łyżkli mąki pszennej lub zwiększyć ilość siemienia.
SKŁAD
2 woreczki kaszy dowolnej kaszy gryczanej
cebula
400 g pieczarek
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
3 łyżki siemie lniane zmielone*
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki chilli
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
DO DZIEŁA
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Gdy się zeszkli dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć aż się zarumienią. Przełożyć wszystko do naczynia, dodać posiekany czosnek, sos sojowy i przyprawy oraz 3 łyżki kaszy gryczanej. Wszystko razem niedbale zblendować.
Masę dodać do pozostałej kaszy gryczanej, dodać mielone siemię lniane oraz posiekaną pietruszkę.
Wilgotnymi dłońmi formować kotlety, mocno dociskając je dłońmi.
Piec w 200 C przez 20 min, po tym czasie odwrócić i piec jeszcze 10 min. Zajadać prosto z pieca, gdy chrupią ;)
TIPS
* jeżeli masz siemię lniane niemielone, możesz podprażyć je na suchej patelni, aż się lekko zarumieni, poczekać chwile aż ostygnie i zmiksować je w młynku do kawy lub w blenderze z końcówką S.
Gdyby masa była zbyt wilgotna i nie chciala się lepić, można dodać 1-2 łyżkli mąki pszennej lub zwiększyć ilość siemienia.
Komentarze
Prześlij komentarz