Buffalo wings z kalafiora
Supersoczyste kawałki kalafiora w intesywnej, lepkiej, chrupiej polewie barbecue. Zdrowy fastfood w wegańskiej wersji, w stylu pornfood ;)
Skład:
główka kalafiora
płynne:
pół szklanki mąki
łyżka skrobi ziemniaczanej
pół szklanki mleka roślinnego
2 łyżki oleju
2 łyżeczki czosnku w proszku
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka papryki ostrej
sól i pieprz
woda do uzyskania konsystencji gęstej śmietany
suche:
bułka tarta / panko
sos barbecue - około 3/4 szklanki
może być gotowy lub np. z przepisu https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sos-bbq )
DO DZIEŁA:
- Odpalamy piekarnik na 200'C
- Kalafior dzielimy na różyczki.
- Składniki na lepką panierkę mieszamy w miseczce.
- Każdy kawałek obklejamy płynną panierką, następnie obtaczamy w suchej i kładziemy na blasze i pieczemy 20 min.
- Następnie wyciągamy z piekarnika i przekładamy do miski z sosem barbecue. Mieszkamy, aby kazdy kawałek został porządnie oblepiony.
- Przekładamy ponownie na blachę i pieczemy jeszcze olk 10 min do uzyskania brązowego koloru.
Komentarze
Prześlij komentarz