Gryczana szarlotka z budyniem i owsianą kruszonką


Ciasto dla fanow kaszy gryczanej. Jej smak uzupełnia smak słodko-kwaśnych jabłek i korzennego cynamonu. Całość dopełnia konsystencja miekkiego budyniu jaglanego. Polecam zaparzyć kubek herbaty i śmiało można wpadać w jesienną nostalgię.




Spód:
60 g mąki gryczanej
60 g mąki ryżowej
30 g mąki kukurydzianej
łyżka mąki ziemniaczanej
70 g oleju rzepakowego
2 kopiaste łyżki erytrytu w pudrze
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli

warstwa budyniowa:
150 g kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego
pół szklanki wody
ekstrakt waniliowy
miarka odżywki białkowej (u mnie waniliowa sojowa myprotein) lub słodzidło do smaku

warstwa jabłkowa:
kg jabłek
łyżka cynamonu
1-2 łyżki syropu klonowego (w zależności od słodkości jabłek)
łyżka oleju kokosowego
szczypta gałki muszkatołowej
+ przed wyłożeniem na budyń łyżeczka mąki ziemniaczanej

owsiana kruszonka:
30 g płatków owsianych
20 g mąki ryżowej
20 g erytrytolu w pudrze
30 g oleju kokosowego
szczypta gałki muszkatołowej
łyżeczka cynamonu

DO DZIEŁA:
  • Włączamy piekarnik na 180 C
  • Składniki na spód ugniatamy w misce, wyklejamy blaszke 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy 10 min.
W miedzy czasie:
  • Kasze przelewamy wrzątkiem dwa razy, zalewamy mlekiem i gotujemy do miekkości az sie rozgotuje i wchłonie płyn. Mieszamy by się nie przypaliło. Na koniec dodajemy odżywkę białkową lub słodzidło i miksujemy na gładki krem.
  • Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Podsmażamy wszystkie składniki, do momentu aż jabłka zaczną sie rozpadać. 
  • Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy w misce i odkładamy do lodówki
  • Ciasto wyciągamy z piekarnika, smarujemy budyniem. Na masę budyniową nakładamy wymieszane z mąką ziemniaczaną jabłka i całość posypujemy kruszonką i płatkami migdałów. Pieczemy 30-40 min do zbrązowienia kruszonki.





Komentarze

Popularne posty