Przejdź do głównej zawartości
Chlebek bananowy
- Chlebek bananowy, który mimo tego, że jest wegański i bezglutenowy, zawsze wychodzi!
- Składniki:
- 300 g bananów, dojrzałych + banan do dekoracji na wierzch
- 2 łyżki mielonego siemienia zmieszanego z 6 łyżkami wody (lub 2 jajka)
- 70 g mąki ryżowej
- 70 g mąki kukurydzianej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 100 g erytrytolu w pudrze (lub innego słodzika)
- sok z 1 cytryny
- 30 g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 50 g orzechów włoskich
- 1-2 paski gorzkiej czekolady posiekane
- DO DZIEŁA:
- Miksujemy banany z siemieniem na puszystą masę.
- Dodajemy olej i miksujemy dalej.
- Następnie dodajemy resztę składników do poza orzechami, kakao, czekoladą i dokładnie na puszystą masę.
- POŁOWĘ ciasta wylewamy do keksówki wyłożonej papierem, posypujemy częścią orzechów.
- Druga połowę miksujemy z kakao i po wymieszaniu z posiekaną czekoladą wylewamy na blaszkę z ciastem.
- Na wiech kładziemy plastry banana.
- Pieczemy 45 min w 180 C.
Komentarze
Prześlij komentarz