Chlebek bananowy





  • Chlebek bananowy, który mimo tego, że jest wegański i bezglutenowy, zawsze wychodzi! 

  • Składniki:

  • 300 g bananów, dojrzałych + banan  do dekoracji na wierzch
  • 2 łyżki mielonego siemienia zmieszanego z 6 łyżkami wody (lub 2 jajka)
  • 70 g mąki ryżowej
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g erytrytolu w pudrze (lub innego słodzika)
  • sok z 1 cytryny
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli

  • 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 50 g orzechów włoskich 
  • 1-2 paski gorzkiej czekolady posiekane

  • DO DZIEŁA:
  • Miksujemy banany z siemieniem na puszystą masę. 
  • Dodajemy olej i miksujemy dalej. 
  • Następnie dodajemy resztę składników do poza orzechami, kakao, czekoladą i dokładnie na puszystą masę. 
  • POŁOWĘ ciasta wylewamy do keksówki wyłożonej papierem, posypujemy częścią orzechów. 
  • Druga połowę miksujemy z kakao i po wymieszaniu z posiekaną czekoladą wylewamy na blaszkę z ciastem. 
  • Na wiech kładziemy plastry banana. 
  • Pieczemy 45 min w 180 C.






Komentarze

Popularne posty