Risotto z grzybami na winie



Czy obiad może być bardziej jesieńszy, niż świeże grzyby w risotto na białym winie? 🍁Jeśli tez zostałeś obdarowany grzybkami, dzielę się prostym przepisem.

SKŁAD:
- 300 g grzybów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g ryżu arborio 
- 100 ml białego wytrawnego wina 
- 700 ml bulionu warzywnego
- peczek pietruszki
- 3 łyżki płatków drożdzowych lub parmezanu
- pieprz, sól

Do dzieła!
  • cebulkę i ząbek czosnku podsmażamy na oleju kokosowym
  • dodajemy pokrojone grzyby i dusimy kilka minut
  • dodajemy  ryż, łyżeczkę soli i mieszany
  • dolewamy wino - następnie przygotowujemy 7bulionu warzywnego i wlewamy chochlę, jak wchłonie dolewamy kolejna, az do wypicia całego płynu
  • na koniec dodajemy posiekany pęczek pietruszki,  płatki drożdżowe  lub starty parmezan i posypujemy świeżym pieprzem. 
Bon apetit 👩🏼🌾🍛

Komentarze

Popularne posty