Placek ze śliwkami


Nie ma nic wspanialszego niż odwiedzić dom rodzinny, który od progu wita Cię zapachem świeżo pieczonego ciasta. Kwaskowa słodycz śliwek w połączeniu z chrupiącą kruszonką i miękkim ciastem są jak smak jesieni w kocu na kanapie. Czysta przyjemność. ps. Mama chciała mi zaimponować i upiekła ciasto wegańskie. Było tak dobre, że ukradłam przepis, zaraz po zjedzeniu z nią połowy blaszki ciasta ;)



SKŁAD na tortownice 24 cm:
szklanka mąki pszennej
pól szklanki mąki
pół szklanki mąki orkiszowej
3/4 szklanki erytrytolu
pół szklanki oleju rzepakowego
łyżeczka siemienia z 2 łyżkami wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka mleka sojowego
+ łyżeczka sody z łyżką octu jabłkowego

12-15 śliwek wypestkowanych, pokrojonych na pół

kruszonka:
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki erytrytolu
łyżka oleju kokosowego
aromat migdałowy "Migdał z madagaskaru"

DO DZIEŁA!
  • suche składniki wymieszać ze sobą
  • osobno zmiksować olej z mlekiem + siemieniem i wodą
  • połączyć wszytskie składniki + soda z octem i wyłożyć ciasto na tortownicę
  • na wierzch ułożyć śliwki przecięciami do góry
  • wymieszać składniki na kruszonkę i posypać wierzch. 
  • piec 45 min w 180 C.


Komentarze

Popularne posty