Chrupiące koreańskie tofu


Jeśli mieliście złe zdanie o tofu, uważacie, że jest mdłe i kapciowate to gwarantuje, że ten przepis zmieni wasze podejście do sojowego serka. Tofu koreańskie jest chrupiące, aromatyczne, pokryte lepkim sosem. Jest jednocześnie ostre, słodkie, słone i kwaskowe. Kluczem do osiągnięcia chrupkości jest porządne odciśnięcie tofu od wody. Tofu z tego przepisu wychodzi bardzo intensywne w smaku dlatego podajemy je z ryzem i duza iloscia surowych warzyw :)

SKŁAD
1 lub 2 kostki tofu
mąka ziemniaczana

SOS
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu ryżowego
2 lyzki syropu klonowego
2 łyżki papryki gochugaru
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka czosnku
łyżeczka imbiru
posiekana dymka i czarny sezam do ozdoby

  • Tofu przekrawamy w poprzek na dwa płaskie płaty. 
  • Każdy płat umieszczamy pomiędzy ręcznikami papierowymi i odsączamy z wody. Staramy się "wysuszyć" tofu.
  • Wysuszone tofu kroimy w kostkę i obtaczamy w mące ziemniaczanej i solimy.
  • Na rozgrzany olej wrzucamy tofu na średni ogień i smażymy tak długo, aż osiągnie rumianą skórkę z dwóch stron.
  • W między czasie przygotowujemy sos mieszając ze sobą wszystkie składniki.
  • Tofu po usmażeniu przekładamy na talerz na papierowy ręcznik.
  • Sos delikatnie rozcieńczamy wodą i przelewamy na patelnie i podgrzewamy mieszając, aż się delikatnie zagęści. Kiedy jest lepki wrzucamy usmażone tofu i oblepiamy porządnie wszystkie kawałki. 
  • Posypujemy dymką i sezame, podajemy z ryżem, domowym kimchi i świeżymi warzywami, które znajdziemy w lodówce.




Komentarze

Popularne posty