Morskie burgery





Kotleciki maja delikatnie morski smak. Są bardzo zdrowe i odżywcze, zawierają duzo białka, fitoestrogenów i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. To co jednak najważniejsze, to, że są pyszne i proste w przygotowaniu. 

SKŁAD:
okara, czyli pulpa sojowa pozostała po przygotowaniu mleka sojowego ( z 250 g soi)
ugotowany batat lub ziemniak
4 łyżki pokruszonych nori 
3 łyżki miso
1 łyżka musztardy
1 łyżka sosu worcestershire
1 łyżka posiekanych liści pietruszki
1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
  • Batat lub ziemniak rozgnieść widelcem
  • Dodać do okary
  • Dodać resztę składników i zagnieść masę na kotlety. Spróbować, doprawić solą i pieprzem.
  • Formować kotlety. Można obtoczyć w bułce tartej lub panko, ale nie trzeba.
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu
Przed jedzenie skropić sokiem z cytryny. Idealnie smakują z colesławem, polane weganskim majonezem lub sosem tatarskim w chrupiącej maślanej bułce.



Komentarze

Popularne posty