Morskie burgery
SKŁAD:
okara, czyli pulpa sojowa pozostała po przygotowaniu mleka sojowego ( z 250 g soi)
ugotowany batat lub ziemniak
4 łyżki pokruszonych nori
3 łyżki miso
1 łyżka musztardy
1 łyżka sosu worcestershire
1 łyżka posiekanych liści pietruszki
1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
- Batat lub ziemniak rozgnieść widelcem
- Dodać do okary
- Dodać resztę składników i zagnieść masę na kotlety. Spróbować, doprawić solą i pieprzem.
- Formować kotlety. Można obtoczyć w bułce tartej lub panko, ale nie trzeba.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu
Przed jedzenie skropić sokiem z cytryny. Idealnie smakują z colesławem, polane weganskim majonezem lub sosem tatarskim w chrupiącej maślanej bułce.
Komentarze
Prześlij komentarz