Ciasto bez pieczenia - śliwka w czekoladzie
Spod:
60 g orzechów włoskich
20 g ziarna kakaowca
30 g płatków gryczanych
5 namoczonych daktyli
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka kakao
Szczypta soli
60 g orzechów włoskich
20 g ziarna kakaowca
30 g płatków gryczanych
5 namoczonych daktyli
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka kakao
Szczypta soli
Masa śliwkowa:
Szklanka namoczonych nerkowców
Sok z 1 małej cytryny
5-6 łyżek syropu klonowego lub garść namoczonych zblendowanych daktyli
2 lyzki oleju kokosowego
2 lyzki kakao
1 lyzeczka cynamonu
Szklanka namoczonych nerkowców
Sok z 1 małej cytryny
5-6 łyżek syropu klonowego lub garść namoczonych zblendowanych daktyli
2 lyzki oleju kokosowego
2 lyzki kakao
1 lyzeczka cynamonu
Galaretka z powideł:
Słoiczek powideł śliwkowych
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki agar agar
Duża szczypta cynamonu
Syrop klonowy/ sok z cytryny do smaku*
Woda do rozcieńczenia*
*Ilość wody i słodu zależy od smaku i konsystencji powideł.
Słoiczek powideł śliwkowych
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki agar agar
Duża szczypta cynamonu
Syrop klonowy/ sok z cytryny do smaku*
Woda do rozcieńczenia*
*Ilość wody i słodu zależy od smaku i konsystencji powideł.
Składniki na spod po blendowaniu wyłożyć na papier małej foremki schować do lodówki.
Składniki zmiksować na gładką masę, wylać na schłodzony spód i schować do lodówki.
Podgrzewamy powidla z agarem, kakao i cynamonem. Rozcieńczamy do konsystencji gęstej śmietany i doprawiamy do smaku. Podgrzewany az się zagotuje, cały czas mieszając.Wylewamy na schłodzona masę, ozdabiamy, odstawiamy do stężenia do lodówki na ok 4 godziny, lub do zamrażarki jeśli nie możemy się doczekać ;)
Wylewamy na schłodzona masę, ozdabiamy, odstawiamy do stężenia do lodówki na ok 4 godziny, lub do zamrażarki jeśli nie możemy się doczekać
Komentarze
Prześlij komentarz