Pieczona polenta z warzywami
skład:
150 g kaszki kukurydzianej
3 szklanki bulionu
1 cukinia
1 marchew
poł paczki szpinaku baby
4 suszone pomidory z oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki płatków drożdzowych lub parmezanu
- Podsmażamy cebule i posiekane 2 ząbki czosnku na oliwie.
- Dodajemy pokrojona w kostkę cukinie i starta marchewkę i podsmażamy, aż stracą wodę.
- Na koniec dodać sól, pieprz, pol paczki szpinaku baby i mieszamy az zwiędnie.
- W międzyczasie gotujemy 150 g kaszki kukurydzianej w 3 szklankach bulionu warzywnego (trzeba mieszać, żeby nie porobiły się grudki). Gotować ok 20 min az wchłonie wodę. Powinna być gęsta, lejąca.
- Doprawić do smaku sporą ilością soli, pieprzu i chili.
- Na koniec dodać 3 łyżki płatków drożdżowych (zamiast płatków może być parmezan) i posiekane pomidory suszone (3-4 sztuki).
- Ugotowana kasze wymieszać z warzywami.
- Wylać do wysmarowanej tłuszczem formy (20 cm).
- Posypać serem dowolnym serem i ziarnami słonecznika.
- Piec pół godziny, po czym zostawić na kolejne pół do ostygnięcia. Kroić i zajadać.
Komentarze
Prześlij komentarz