Pieczona polenta z warzywami





skład:
150 g kaszki kukurydzianej
3 szklanki bulionu
1 cukinia
1 marchew
poł paczki szpinaku baby
4 suszone pomidory z oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki płatków drożdzowych lub parmezanu

  • Podsmażamy cebule i posiekane 2 ząbki czosnku na oliwie. 
  • Dodajemy pokrojona w kostkę cukinie i starta marchewkę i podsmażamy, aż stracą wodę. 
  • Na koniec dodać sól, pieprz, pol paczki szpinaku baby i mieszamy az zwiędnie. 
  • W międzyczasie gotujemy 150 g kaszki kukurydzianej w 3 szklankach bulionu warzywnego (trzeba mieszać, żeby nie porobiły się grudki). Gotować ok 20 min az wchłonie wodę. Powinna być gęsta, lejąca. 
  • Doprawić do smaku sporą ilością soli, pieprzu i chili. 
  • Na koniec dodać 3 łyżki płatków drożdżowych (zamiast płatków może być parmezan) i posiekane pomidory suszone (3-4 sztuki).
  •  Ugotowana kasze wymieszać z warzywami. 
  • Wylać do wysmarowanej tłuszczem formy (20 cm). 
  • Posypać serem dowolnym serem i ziarnami słonecznika. 
  • Piec pół godziny, po czym zostawić na kolejne pół do ostygnięcia. Kroić i zajadać.







Komentarze

Popularne posty