Lasagne z soczewicą i beszamelem
Skład:
300 g soczewicy
1 duza cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 laski selera
puszka krojonych pomidorów
Beszamel:
1/2 l mleka sojowego
50 g mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju kokosowego
4 łyżki płatków drożdżowych
szczypta gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
12 płatów makaronu lasagne
- Soczewice gotujemy do miękkości.
- Na patelni podsmażamy posiekaną cebule z czosnkiem na oliwie.
- Dodajemy pokrojone w plasterki laski selera i startą marchewkę. Podsmażamy kilka minut.
- Dodajemy puszkę pomidorów, doprawiamy solą, pieprzem, 1/2 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej i oregano i gotujemy kilka minut.
- Pod koniec dodajemy ugotowaną, odsądzoną soczewicę i wszystko razem gotujemy az wszystkie składniki dobrze się połączą.
- W drugim rondlu gotujemy wszystkie składniki, cały czas mieszając, aż zacznie się zagęszczać.
- Na dno formy rozkładamy cienką warstwę sosu pomidorowego. Na to płaty lasagne, potem sos pomidorowy, beszamel, plastry lasagne, sos pomidorowy, beszamel i plastry lasagne. Na koniec sos pomidorowy i zalewamy pozostałym beszamelem. Pieczemy 30 min w 180 C
Komentarze
Prześlij komentarz