Bezglutenowe wegańskie ciasto kakaowe z czekoladą

Przepis powstał na podstawie mojego ulubionego chlebka bananowego http://www.niecukruj.pl/2019/10/chlebek-bananowy.html Polecam ten przepis, jeśli jeszcze go nie robiliście, piekłam je wielokrotnie i zawsze pięknie wyrasta. Chlebek jak i ciasto są bezglutenu, bez laktozy, bez jajek i bez cukru. W dodatku jest niskotłuszczowy (co można wykorzystać do zwiększenia ilości czekolady :D) Użyłam jagód, które już od jakiegoś czasu czekały w zamrażarce na wykorzystanie. Myślę, że powinny się sprawdzić też świeże owoce, czy borówki.

SKŁAD // keksówka 20 cm // 9 porcji:
2 banany (ok 270 g)
2 łyżki mielonego siemienia zmieszanego z 6 łyżkami wody
70 g mąki ryżowej
70 g mąki kukurydzianej
30 g mąki ziemniaczanej
100 g erytrytolu, najlepiej w pudrze
sok z 1 cytryny
30 g oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g mrożonych jagód, uprzednio rozmrożonych o odcedzonych od soku (sok można później wykorzystać do lukru albo polania ciasta)
lub 100 g świeżych obtoczonych w łyżce maki ziemniaczanej
posiekany pasek lub dwa paski gorzkiej czekolady

  • Miksujemy banany z siemieniem na puszystą masę.
  • Dodajemy olej i miksujemy dalej.
  • Następnie dodajemy resztę składników, bez jagód i czekolady i mieszkamy do połączenia składników.
  • Na końcu dodajemy jagody i czekoladę, mieszamy delikatnie i przelewamy do keksówki. Używam silikonowej, bez papieru i jej nie smaruje niczym.
  • Pieczemy ok 40 min w 180 C.
  • Studzimy, polewamy roztopioną czekoladą lub lukrem z użyciem soku z jagód.

PS. Rozmroziłam więcej jagód i wykorzystałam je później do podania ciasta. Proponuje Wam zrobić to samo, albo rozgnieść widelcem pozostałe borówki ;) YUM!
___
1 porcja z jednym paskiem czekolady, bez polewy zawiera:
160 kcal, W: 27,3g, B: 2,1g, T: 5g 




Komentarze

Popularne posty