Wegańskie tagliatelle ze szparagami
SKŁAD //porcja dla dwóch osób ;) :
160 g makaronu tagliatelle
Pęczek zielonych szparagów
mała cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
50 ml białego wina
150 ml śmietanki sojowej
2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
garść orzechów laskowych
- Szparagi umyj, odłam końcówkę i pokrój na 3-4 części. W garnku zagotuj wodę w ilości do gotowania makaronu. Gotuj szparagi ok. 3-4 min, w zalezności od grubości.
- Na suchej patelni podpraż orzechy kilka minut, po czym przełóż do miseczki. Jak ostygną posiekaj.
- Wyciągnij szparagi, posól wodę i wsyp do niej makaron. Gotuj, ąz będzie al dente wg czasu na opakowaniu.
- W między czasie posiekać drobno cebulę, imbir i czosnek na odrobinie oliwy, aż się delikatnie zarumienią.
- Wrzuć na patelnie ugotowane szparagi, podsmaż chwilę i wlej wino.
- Następnie dodaj śmietankę i wsyp płatki drożdżowe. Wymieszaj.
- Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj wszystko dokładnie.Jeśli jest za gęste dodaj trochę mleka sojowego lub wody po gotowaniu szparagów.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dodaj podprażone orzechy.
- Na talerzu posyp wegańskim parmezanem lub samymi płatkami drożdżowymi
.
Komentarze
Prześlij komentarz