Lody Oreo sandwich




OMG. Te trzy litery idealnie określają to cudo. Ciastka są zdrowe, charupiące i doskonale kompunują się z lodami.

Ciastka - 10 sztuk
125 g mąki jaglanej (jeśli nie lubicie jej posmaku, dajcie zwykła)
35 oleju kokosowego
25 g oleju rzepakowego /lub innego neutralnego/
70 g erytrytolu, najlepiej pudru
40 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
solidna szczypta soli
4 łyżki mleka roślinnego

Składniki zagniatamy, lepimy w kulę i chowamy do lodówki na min 30 min.
Wyciągamy i rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
Zdejmujemy górny i wycinamy okrągłe ciastka za pomocą szklanki, pozostałość zbieramy, lepimy, ponownie wałkujemy i wykrawamy kolejne ciastka.
Przekładamy na jeden arkusz papieru do pieczenia i chowamy do lodówki na 30 min.
Pieczemy ok 20 min w 180 C.
Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia, jeśli będą ciepłe mogą się pokruszyć.Jak ostygną będą idealnie kruche.

Lody przepis do 2 kanapek (najlepiej zrobić tyle ile zjemy na raz i później dorabiać lody ;))
zamrożony w kawałkach banan
ok 50 ml mleka roślinnego
20 g odżywki białkowej waniliowej
łyżka masła z nerkowców / lub gęstej częsci mleka kokosowego / lub łyżeczka oleju kokosowego
w wersji bez białka + łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pół ciastka z przepisu powyzej lub posiekane dwie kostki czekolady

Wszytskie składniki blendujemy, w miare zwinnie. Na koniec wrzucamy pokruszone ciastka i krótko miksujemy, zeby się za bardzo nie rozpuscily. Jeśli tak się stanie można na kilkanascie miniut schować je jeszcze do zamrazarki.
Nakładamy lody na ciastko i przykrywamy drugim. Można je schłodzić w zamrażarce.



Komentarze

Popularne posty