Brownie z buraka

  • Lepkie i mokre, trochę jak trufle. Słodkie i ziemiste od buraka. Smak może niektórym wydać się dziwny, jednak jeśli o mnie chodzi to trafia w punkt. Idealny sposób na przemycenie tego bogatego w kwas foliowy i betaminę warzywa, które również działa krwiotwórczo. Przekonajcie się czy pasuje Wam taka zdrowa rozpusta.



SKŁAD

  • łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki wody
  • 500 g ugotowanych buraków
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • kopiasta łyzka masła orzechowego
  • 2-3 lyżki ksylitolu/erytrytolu/lub stewii (wedle uznania) 

  • pół szklanki mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 mąki jaglanej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 lyżeczki chili

DO DZIEŁA

  • Wymieszać w szklance siemię lniane z wodą. Zblendować buraki z mlekiem i masłem orzechowym oraz wymieszanym wczesniej siemieniem. Dodać słodzidło. Zblendować porządnie. Dodać resztę składników, wymieszac. 
  • Piec w temp. 180 stopni około 30-40 min





Komentarze

Popularne posty