Brownie z buraka
- Lepkie i mokre, trochę jak trufle. Słodkie i ziemiste od buraka. Smak może niektórym wydać się dziwny, jednak jeśli o mnie chodzi to trafia w punkt. Idealny sposób na przemycenie tego bogatego w kwas foliowy i betaminę warzywa, które również działa krwiotwórczo. Przekonajcie się czy pasuje Wam taka zdrowa rozpusta.
SKŁAD
- łyżka mielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki wody
- 500 g ugotowanych buraków
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- kopiasta łyzka masła orzechowego
- 2-3 lyżki ksylitolu/erytrytolu/lub stewii (wedle uznania)
- pół szklanki mąki ryżowej
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/3 mąki jaglanej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 lyżeczki chili
DO DZIEŁA
- Wymieszać w szklance siemię lniane z wodą. Zblendować buraki z mlekiem i masłem orzechowym oraz wymieszanym wczesniej siemieniem. Dodać słodzidło. Zblendować porządnie. Dodać resztę składników, wymieszac.
- Piec w temp. 180 stopni około 30-40 min
Komentarze
Prześlij komentarz