Szybki bezglutenowy placek z malinami



Szybkie ciasto węglowodanowe, pulchne, kwaskowe od malin, słodkie od erytrytolu, idealne na drugie śniadanie do cappuccino na mleku roślinnym ;) 
Moja mama robiła takie na sobotę, z owocami sezonowymi. Co prawda z mąki pszennej i na jajkach, ale wszystko można zmodyfikować ;)


SKŁAD

3/4 szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki ryżowej
pół szklanki mąki ziemnniaczanej
pół szklanki erytrytolu
szczypta soli
pół łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szklanka mleka roślinnego
1 łyżka octu jabłkowego
1/4 szklanki oleju
łyżka mielonego siemienia lnianego zmieszana z 3 łyżkami wody
400 g malin (u mnie mrozone)

DO DZIEŁA

Wymieszać suche składniki ze sobą, w drugiej misce wymieszać mleko z octem, następnie dodać olej oraz wymieszane wczesniej siemie z wodą. Połączyć jedną miskę z drugą, przelać do wyłozonej papierem blaszki ok 20x30 posypać malinami i piec 180 C 30-40 min. Po ostygnięciu posypać pudrem z erytrytolu, lub zrobić z niego lukier z odrobiną cytryny.


Komentarze

Popularne posty