Jabłka z cynamonem pod kruszonką kokosową


Uwielbiam szarlotki! Uwielbiam kruszonkę! Kwaskowe miekkie jabłka z cynamonem w połączeniu z kruchym słodkim ciastem to doskonała gra kontrastu. Gdy ją stworzymy z duża ilością jabłek i małą ciasta może być to bardzo lekki zdrowy posiłek, a jednak deser ;) Poniżej wersja bezglutenu, z mąką owsianą i kokosową. Słodzone erytrytolem i masą daktylowo-śliwkową.



SKŁAD
kruszonka:
pół szklanki mąki kokosowej
2 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki erytrytolu/ksylitolu
1/4 szklanki oleju kokosowego

4 jabłka pokrojone w półksiężyce

masa daktylowo-śliwkowa:
1 jabłko
8 śliwek suszonych
6 daktyli
1 łyżka masła migdałowego
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałka muszkatołowa
sól

spód:
łyżka powyższej pasty z jabłek, śliwek i daktyli
łyżeczka oleju
3 łyżki mąki kokosowej

DO DZIEŁA:
1. Składniki na kruszonkę miksyjemy w blenderze, sklejamy w kulę i chowamy do lodówki.

2. Jedno jabłko (bez ogryzka) miksujemy w blenderze, dodajemy namoczone wcześniej śliwki i daktyle oraz kopiastą łyżkę masła migdałowego, oraz cynamon, gałkę i sól.

3. Łyżkę powstałej masy mieszamy z łyżeczką oleju kokosowego i mąką kokosową.

4. Wyklejamy ciastem keksówkę lub wąskie naczynie zaroodporne wyłożone papierem do pieczenia.

5. Półksiężyce z jabłek mieszamy z pozostałą masą ze śliwek i daktyli i wykładamy na zakładkę na spód ciasta. wierzch posypujemy schłodzonym ciastem kruszonym w palcach.

Pieczemy w 170 C około 30 min lub do zarumienienia się kruszonki.



Komentarze

Popularne posty