Białkowe batony z fasoli, z karmelem i orzechami
Z fasoli mozna zrobić wszystko, pasztety, kotlety, pasty. To takie wegańskie mięso. Jednak nie wszyscy wiedzą jak doskonale sprawdza się na słodko. Wystarczy namoczyć fasolę przez dobę, ugotować bez soli i można przyrządzić z niej kremowy faSelnik i batony, jak te ktorych przepis poniżej.
SKŁAD
nugat
200 g fasoli
2-3 łyżki pudru z erytrytolu
2 lyżki masła z nerkowców
szczypta soli
łyżka białka waniliowego (używam myprotein sojowe)
łyżeczka esencji waniliowej (opcja)
Karmel
60 g daktyli
3 łyżki mleka sojowego
łyżeczka oleju kokosowego
łyżka mleka sojowego w proszę lub odżywki waniliowej,
3 łyżki posiekanych orzechów.
Czekolada
2 lyżki oleju kokosowego
2 lyżki kakao
2 łyżki pudru z erytrytolu
odrobina mleka sojowego
- Składniki na nugat blendujemy dokładnie na gładką gęstą masę. Spróbować czy słodycz odpowiada, ewentualnie dosłodzić. Można dodać odrobinę mleka roślinnego, gdyby masa była za gęsta lub więcej odzywki białkowej gdyby była zbyt lejąca. Masa musi być na tyle gęsta aby móc z niej swobodnie formować batony.
- Małą keksówkę wyłożyć papierem i w jednej części wyłożyć masę dociskając do brzegów, wygładzając silikonową szpatułką. Włożyć do zamrażarki na 30 min aby masa stężała
- Daktyle namoczyć i zmiksować z resztą składników bez orzechów - które należny posiekać i dodać na koniec.
- Po wyjęciu z lodówki pokroić na batony, każdy posmarować warstwą karmelu z orzechami i schłodzić w zamrażarce kolejne 30 min.
- Olej delikatnie rozpuścić dodać kakao i puder, dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodać odrobinę mleka sojowego, pamiętając ze czekolada musi być delikatnie gęsta aby bez problemu trzymała się na otoczanych w niej batonach. Zimne, prosto z zamrażarki batony maczac z kazdej strony (będzie szybko zastygać) odstawiać na papier do pieczenia. Przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz