Kruchy mazurek kokosowy
Ten wegański mazurek powstał przypadkiem. Zachwycona musem z kokosa (czyli długo miksowanymi na krem wiórkami kokosowymi. Jest niesamowicie kruchy i ma przyjemny posmak kokosa <3
SKŁAD na jednego dużego mazurka
100 g mąki jaglanej
30 g maki ryżowej
30 g skrobi ziemniaczanej
70 g stałego oleju kokosowego
2 łyżki kremu kokosowego
2 łyżki pudru z erytrytolu
odrobina zimnej wody
Całość szybko zagniatamy, lepimy na blaszce preferowany kształt mazurka wraz z brzegami (u mnie klasycznie, świątecznie jajo ;) i chowamy do lodówki do schłodzenia na min 2 godziny, aż będzie twarde.
Potem pieczemy aż się zarumieni w 170 C (około 20-30 min)
Gdy będzie wystudziny możemy wylać na niego kajmak.
Wykombinowałam w tym roku:
1. Kajmak z mleka kokosowego z pastą z daktyli, redukowany, aż będzie gęsty (dół)
2. Kajmak z mleka owsianego z pastą daktylową, redukowany, aż będzie gęsty (góra)
3. Mleczny krem kokosowy miksowany z pastą z daktyli, mlekiem sojowym w proszku i mlekiem owsianym do uzyskania odpowiedniej gęstości (środek)
Komentarze
Prześlij komentarz