Tarta bez pieczenia z kremem orzechowym z ciecierzycy i czekoladą

Myślałam, że to ciasto wyszło za słodke.. ale zjedliśmy je w niecałe dwa dni, dlatego bez owijania w bawełnę podaje przepis ;)

spód:
szklanka daktyli uprzednio namoczonych we wrzątku
2 łyżki masła orzechowego
łyżka oleju kokosowego
kasza jaglana ekspandowana ok 70 g

krem:
150 g ciecierzycy
100 ml mleka sojowego
60 g masła orzechowego naturalnego
3 łyżki masła orzechowego w proszku (ew. wiecej zwykłego aż do uzyskania smaku orzeszków)
2-3 łyżki pudru z erytrytolu
1/3 łyżeczki soli


czekolada
łyżka oleju kokosowego
1 i 1/2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki pudru z erytrytolu

Namoczone daktyle zblendować na pastę i przełożyć do garnka z nieprzywierającym dnem.

Podgrzać razem z masłem orzechowym i olejem. Kiedy masa będzie dobrze połączona, zdjąc z palnika i po trochu dodawać kaszę jaglaną, do momentu aż masa będzie dobrze kleić kaszę. Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z ilością kaszy, zeby spód się nie rozpadał.

Masę przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę do tarty (u mnie 22 cm) i odstawić do zamrażarki.

Cieciorkę zblendować z mlekiem. Dodać masło orzechowe, oraz resztę składników i zmiksować na gładki krem. Gdyby było za gęste dodać więcej mleka, gdy za rzadkie więcej masła w proszku.

Tartę wyciągnać z zamrażarki i wyłożyć na niej krem. Wygładzić wierz i schować ponownie do zamrażarki.

Olej kokosowy delikatnie rozpuścić w szklance. Dodawać kakao po pół łyżeczki i mieszać, to samo z pudrem. Wymieszać aż masa bedzie płynna i gładka i wylać ją na schłodzony wierz tarty. Ozdobić orzeszkami i posypać pudrem z orzeszkow.








Komentarze

Popularne posty