Chlebek bananowy z masłem orzechowym
SKŁAD
140 g mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g mąki kukurydzianej
łyżeczka proszku do pieczenia
lyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 lyżki mielonego siemienia lnianego
6 łyżek wody
80 g erytrytolu
90 g oleju kokosowego
2 dojrzałe banany
3/4 szklanki mleka roślinnego
łyżeczka esencji waniliowej
2 posiekane kostki gorzkiej czekolady
100 g masła orzechowego (opcja)
DO DZIEŁA
1. Suche składniki wymieszać w dużej misce.
2. W szklance wymieszać siemię z wodą.
3. W wysokim naczyniu porządnie zblendować olej z erytrytolem
4. Dodać mleko roślinne, esencje waniliową i ponownie blendować.
5. Z jednego banana wyciąć podłużny plaster, do ozdoby na wierzch, całą resztę zblendować z płynną masą i dodać posiekaną czekoladę.
6. Powstałą masę wymieszać z suchymi składnikami. Gdyby była zbyt sucha dodać jeszcze trochę mleka roślinnego.
7. Keksówkę wyłożyć papierem, wylać połowę masy. Jeśli robimy w opcji z masłem orzechowym - wylać je wzdłuż na ciasto (jeżeli jest zbyt stałe można je delikatnie podgrzać, albo zmiksować z łyżeczką oleju kokosowego). Na to wylać drugą część masy. Piec w temp 180 C ok 40 min.
Komentarze
Prześlij komentarz