Colesław z pikantnym sosem orzechowym
Troche inne wydane chyba najbardziej popularnej surówki na świecie - coleslaw. Wegańska i bez majonezu, ale równie pyszna co klasyk.
SKŁAD
1/2 główki młodej kapusty
jedna marchewka
1/4-1/2 czerwonej cebuli
pół pęczka szczypiorku
2 łyżki posiekanych orzechów ziemnych
sos
3 łyżki masła orzechowego
2 lyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu sriracha
troche wody/mleka roślinnego do uzyskania konsystencji majonezu
czarny sezam do ozdoby (opcja)
DO DZIEŁA
Składniki na sos mieszamy w szklance do połączenia i odstawiamy. Kapustę szatkujemy drobno, kroimy w małą kostkę, marchew ścieramy na dużych oczkach tarki, szczypior i orzechy siekamy na małe kawałki. Mieszamy składniki z sosem. Posypujemy czarnym sezamem, żeby pobudzić ślinianki ;)
Komentarze
Prześlij komentarz