Tartaletki bez pieczenia z kremem z nerkowców i musem z mango





Czasami jest tak, że planujesz coś zrobić, ale los kieruje po swojemu. Jak to się stało, że popełniłam te małe tarty.. Na pewno była to wina mango, które wołało mnie od kilku dni.
Było tak mięciutkie i soczyste, aż prosiło się, żeby je zblendować. Jak mu to mus ;)
Do tego nasiona chia, leżakowanie i dżemik instant gotowy! tylko gdzie go nałożyć...

masa
Szklanka mąki kokosowejSzklanka  namoczonych we wrzątku daktyli
Łyżka masła orzechowego
szczypta soli

mus z mango
1 dojrzałe mango
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki nasion chia

krem z nerkowców
1/2 szklanki narkowców - namoczonych wcześniej koło godziny w cieplej wodze
1/3-/1/2 mleka roślinnego
łyżeczka oleju kokosowego
łyżeczka esencji z wanilii
1-2 łyżki soku z cytryny

DO DZIEŁA

1. Składniki na masę zblendować na lepką masę. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, których spód i boki należy wypełnić ciastem. Odstawić do schłodzenia do lodówki lub zamrażarki.

2. Mango z cytryną zblendować, dodać nasiona chia i odstawić do lodówki.

3. Namoczone nerkowce zblendować z olejem kokosowym i esencją waniliową, na gładką masę dodając w miedzy czasie po trochu mleko roślinne. Należy osiągnąć konsystencję gęstego jogurtu.

4. Na schłodzone spody nakładamy do połowy mus z mango i dopełniamy kremem z nerkowców, lub odwrotnie ;)
Garnish wedle uznania - u mnie siekane ziarno kakaowca, morwa oraz prażona, solona fasolka mung (sztosss).

5. Należy je schłodzić, żeby masy stężały i przechowywać w lodówce. Smacznego!









Komentarze

Popularne posty