Pieczone ziemniaki, brokuły i modra kapusta z sosem tahini



Są dania jednogarnkowe. To bym nazwała piekarnikowym ;) Sprawdza się kiedy wracamy wieczorem zmęczeni i nie mamy ochoty na siedzenie w kuchni i tworzenie wymyślnych dań. Ten styl to minimum wysiłku. Nawet ziemniaków nie trzeba obierać od razu. Wpisuje się też w trendy no waste = zużyj to co w lodówce. Mozna wykorzystać wszystkie warzywa jakie przyjdą nam do głowy. Myjemy, kroimy (lub nie) korzenie zawijamy w folie aluminiową a kapustne nacieramy oliwą i przyprawami. Pozostaje tylko ukręcić sos, którego zrobienie trwa 2 minuty. Przekonałam? ;)

SKŁAD 

główka modrej kapusty
olej rzepakowy
papryka wędzona
brokuł
olej sezamowy
ziemniaki
sól

sos
1 łyżka tahini
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki zimnej wody

garnich: awokado, dymka, sezam

DO DZIEŁA

1. Odpalamy piekarnik na 170 C

2. Ziemniaki myjemy porządnie, suszymy ręcznikiem papierowym i zawijamy pojedynczo w folie aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na spód (łącznie na około 30-40 min aż będzie można wbić widelec bez oporu) 

3. Brokuł myjemy, suszymy, skrapiamy olejem sezamowym i prószymy solą i nacieramy. Wkładamy w całości lub częściach na drugiej blaszce do piekarnika, gdzie pieką się ziemniaki. Brokuły pieczemy ok 15 min. Wyciągamy

4. Z kapusty zdejmujemy brzydkie wierzchnie liście. Kapustę kładziemy na desce "czubem" i głąbem do boku :D tniemy w plastry około 1-2 cm. Każdy plaster polewamy delikatnie olejem i posypujemy solidną szczyptą papryki wędzonej i solą. Następnie nacieramy z każdej strony i układamy na blasze wyłożonej papierem jeden obok drugiego. Wkładamy do piekarnika (gdzie ciągle są ziemniaki) i pieczemy, ąz będzie miękka i rumiana (ok 20-25 min).

5. Warzywa układamy na talerzu, ziemniaki obieramy i ćwiartkujemy, awokado kroimy w cienkie plastry, całość polewamy sosem z tahini, posypujemy sezamem i dymką. 

To danie można przygotować na małych talerzach indywidualnie, jak i na dużym wspólnym półmisku na środku stołu - jak sałatkę. Smacznego!


Sos:
Tahinę mieszamy w szklance z sokiem z cytryny i odrobiną zimnej wody tak długo az skladniki się połączą i staną się gęstym jasnym sosem. Gęstość regulujemy ilością wody według uznania. Dodajemy sól i pieprz do smaku.




Komentarze

Popularne posty