Pieczone ziemniaki, brokuły i modra kapusta z sosem tahini
SKŁAD
główka modrej kapusty
olej rzepakowy
papryka wędzona
brokuł
olej sezamowy
ziemniaki
sól
sos
1 łyżka tahini
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki zimnej wody
garnich: awokado, dymka, sezam
DO DZIEŁA
1. Odpalamy piekarnik na 170 C
2. Ziemniaki myjemy porządnie, suszymy ręcznikiem papierowym i zawijamy pojedynczo w folie aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na spód (łącznie na około 30-40 min aż będzie można wbić widelec bez oporu)
3. Brokuł myjemy, suszymy, skrapiamy olejem sezamowym i prószymy solą i nacieramy. Wkładamy w całości lub częściach na drugiej blaszce do piekarnika, gdzie pieką się ziemniaki. Brokuły pieczemy ok 15 min. Wyciągamy
4. Z kapusty zdejmujemy brzydkie wierzchnie liście. Kapustę kładziemy na desce "czubem" i głąbem do boku :D tniemy w plastry około 1-2 cm. Każdy plaster polewamy delikatnie olejem i posypujemy solidną szczyptą papryki wędzonej i solą. Następnie nacieramy z każdej strony i układamy na blasze wyłożonej papierem jeden obok drugiego. Wkładamy do piekarnika (gdzie ciągle są ziemniaki) i pieczemy, ąz będzie miękka i rumiana (ok 20-25 min).
5. Warzywa układamy na talerzu, ziemniaki obieramy i ćwiartkujemy, awokado kroimy w cienkie plastry, całość polewamy sosem z tahini, posypujemy sezamem i dymką.
To danie można przygotować na małych talerzach indywidualnie, jak i na dużym wspólnym półmisku na środku stołu - jak sałatkę. Smacznego!
Sos:
Tahinę mieszamy w szklance z sokiem z cytryny i odrobiną zimnej wody tak długo az skladniki się połączą i staną się gęstym jasnym sosem. Gęstość regulujemy ilością wody według uznania. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz