Krucha tarta czekoladowa z budyniem gryczanym i malinami

SKŁAD

ciasto
szklanka mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki ryżowej
pół szklanki mąki ziemniacza
4 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
1 łyżka kakao
4 łyżki zimnej wody

budyń gryczany
200 g kaszy gryczanej
szklanka wody
szklanka mleka sojowego + pół ok. do blendowania
2-3 łyżki kakao
łyżka oleju kokosowego
łyżka masła z nerkowców (ew. innego)
3-4 łyżki erytrytolu/lub namoczone zblendowane daktyle
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta chili

mus malinowy
200 g malin (mogą być mrożone) 
2-2 łyżki erytrytolu
2 łyżki chia

Składniki na ciasto zagnieść i schować w woreczku do zamrazarki na 15 min

Kaszę gryczaną ugotować w wodzie i mleku z wanilią i erytrytolem, aż będzie miekka. 

Schłodzonym ciastem wylepić natłuszczony spód oraz boki blaszki i po nakłuwać . Odstawić do schodzenia do lodówki na minimum 30 min do lodówki. Następnie piec około 20 min w temp. 190 C. Zostawić do schodzenia.

Do ugotowanej kaszy gryczanej dodać pozostałe składniki i zblendować na gładki gęsty budyń. Dodawać mleko do odpowiedniej gęstej konsystencji. Wylać na ciasto i schłodzić w lodówce.

Maliny rozmrozić, zblendować z erytrytolem na koniec dodać nasiona chia i odstawić. Kiedy tarta jest wystudzona polać ją musem i ozdobić.


Komentarze

Popularne posty