Krucha tarta czekoladowa z budyniem gryczanym i malinami
SKŁAD
ciasto
szklanka mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki ryżowej
pół szklanki mąki ziemniacza
4 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
1 łyżka kakao
4 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
1 łyżka kakao
4 łyżki zimnej wody
budyń gryczany
200 g kaszy gryczanej
szklanka wody
szklanka wody
szklanka mleka sojowego + pół ok. do blendowania
2-3 łyżki kakao
łyżka oleju kokosowego
łyżka masła z nerkowców (ew. innego)
łyżka masła z nerkowców (ew. innego)
3-4 łyżki erytrytolu/lub namoczone zblendowane daktyle
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta chili
szczypta chili
mus malinowy
200 g malin (mogą być mrożone)
2-2 łyżki erytrytolu
2 łyżki chia
Składniki na ciasto zagnieść i schować w woreczku do zamrazarki na 15 min
Kaszę gryczaną ugotować w wodzie i mleku z wanilią i erytrytolem, aż będzie miekka.
Schłodzonym ciastem wylepić natłuszczony spód oraz boki blaszki i po nakłuwać . Odstawić do schodzenia do lodówki na minimum 30 min do lodówki. Następnie piec około 20 min w temp. 190 C. Zostawić do schodzenia.
Do ugotowanej kaszy gryczanej dodać pozostałe składniki i zblendować na gładki gęsty budyń. Dodawać mleko do odpowiedniej gęstej konsystencji. Wylać na ciasto i schłodzić w lodówce.
Maliny rozmrozić, zblendować z erytrytolem na koniec dodać nasiona chia i odstawić. Kiedy tarta jest wystudzona polać ją musem i ozdobić.
Komentarze
Prześlij komentarz