Całonocna owsianka bannoffie
Dziś rano wjechała prawdziwa rozpusta - całonocna owsianka banoffie 🤩 Jest słodka, lepka, chrupiąca i zdrowa! Przepis jest banalnie prosty. Zamiast owsianki można zrobić pudding chia. To taki przepis dla łasuchów. Osoby które lubią bardzo słodkie śniadania będą zaspokojone. Polecam też je na deser, z wykorzystaniem chia.
Przepis dla 1 osoby:
- szklanka mleka roślinnego
- pół szklanki płatków owsianych + łyżka chia (lub tylko chia 1/4 szklanki)
- szczypta soli
- ulubione slodzidlo do smaku lub białko waniliowe (nie przesadźmy ze słodyczą, karmel jest słodki)
- Wszystkie składniki mieszamy i zostawiamy na noc.
🍯Karmel:
- 10 daktyli
- łyżka masła z orzechów
- szczypta soli
- kilka kropli soku z cytryny
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na min 30 min.
- Odsączamy niezbyt dokładnie, dodajemy solidna szczyptę soli, łyżeczkę dowolnego masła orzechowego i kilka kropli soku z cytryny (opcjonalnie ale podbija smak).
- Jeśli karmel jest za gęsty dodajemy trochę wody/mleka, jeśli za rzadki więcej masła.
Przed podaniem:
Kruszymy do miseczki 2-3 herbatniki (ja używam bez cukru Gullon) na to 2/3 karmelu -> pokrojonego pol banana -> całonocne płatki -> pozostały karmel, pokruszony herbatnik, oraz posiekana kostka czekolady
___
Wersja z białkiem
Kcal: 567 kcal, W: 79g, B: 23,8g, T: 11,4g

Komentarze
Prześlij komentarz