Pianka tiramisu z tofu




Urodzinowe ciasto kwarantannowe. Zawiera wszystko czego potrzeba na kwarantannie. Jest lekkie, żeby móc zjeść je całe w 2-3 dni. Jest bez cukru, żeby nie przytyć. Jest z kawą, żeby nie zamulać i zawiera urodzinowego szota whisky, który dodaje pikanterii ;) Cheers!

SPÓD:

opcja 1) wyłożyć spód biszkoptami i nasączyć espresso.

opcja 2) upiec samemu:

100 ml mleka roślinnego
2 łyżki octu jabłkowego
80 g maki pszennej
40 g oleju rzepakowego
40 g oleju kokosowego
80 g erytrytolu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
20 ml espresso

  • Mleko mieszamy z octem jabłkowym, odstawiamy. 
  • Miksujemy erytrytol z olejami, aż się dobrze połączą, kilka minut.
  • Do oleju dodajemy polowe mleka z octem i polowe mąki + pdp i soda. Blendujemy dokładnie.
  • Dodajemy pozostałe mleko, mąkę i espresso. Ubijamy.
  • Przelewamy do formy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w 180 C ok 15 min aż się zarumieni.
  • Studzimy.

PIANKA:
400 ml mleka sojowego
2,5 łyżeczki agar agar

2 kostki tofu
Sok z połowy cytryny
100 ml espresso
140 g erytrytolu pudru
2 łyżki masła migdałowego lub 2 lyzki gęstej części schłodzonego mleka kokosowego
2 łyżki kakao
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
50 ml rumu/whisky/likier kawowy
Szczypta soli
  • mleko sojowe zagotowujemy z agarem w rondelku, mieszając, aż pojawią się bąbelki. 
  • W miedzy tofu, sok z cytryny, esspresso dokładnie blendujemy w robocie kuchennym na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i kontynuujemy blendowanie. 
  • Dodajemy zagotowane mleko z agarem i dokładnie blendujemy. Masa musi być gładka. 
  • Smakujemy. W razie potrzeby dodajemy więcej słodzidła.
  • Wylewamy masę na biszkopty lub schłodzony spód.
  • Zostawiamy na 30 min
  • Chłodzimy w lodówce 2 godziny
  • Przed podaniem prószymy kakao za pomocą małego siteczka i posypujemy posiekaną gorzką czekoladą.
makro na spód z biszkoptów:
1483 kcal, W 133,7 g, B: 74,9 g, T: 66,5 g

makro na całe ciasto z pieczonym samodzielnie spodem:
1835 kcal, W: 102,8 g, B: 66.8 g, T: 117 g





Komentarze

Popularne posty