Pianka tiramisu z tofu
Urodzinowe ciasto kwarantannowe. Zawiera wszystko czego potrzeba na kwarantannie. Jest lekkie, żeby móc zjeść je całe w 2-3 dni. Jest bez cukru, żeby nie przytyć. Jest z kawą, żeby nie zamulać i zawiera urodzinowego szota whisky, który dodaje pikanterii ;) Cheers!
SPÓD:
opcja 1) wyłożyć spód biszkoptami i nasączyć espresso.
opcja 2) upiec samemu:
100 ml mleka roślinnego
2 łyżki octu jabłkowego
80 g maki pszennej
40 g oleju rzepakowego
40 g oleju kokosowego
80 g erytrytolu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
20 ml espresso
- Mleko mieszamy z octem jabłkowym, odstawiamy.
- Miksujemy erytrytol z olejami, aż się dobrze połączą, kilka minut.
- Do oleju dodajemy polowe mleka z octem i polowe mąki + pdp i soda. Blendujemy dokładnie.
- Dodajemy pozostałe mleko, mąkę i espresso. Ubijamy.
- Przelewamy do formy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia.
- Pieczemy w 180 C ok 15 min aż się zarumieni.
- Studzimy.
PIANKA:
400 ml mleka sojowego
2,5 łyżeczki agar agar
2 kostki tofu
Sok z połowy cytryny
100 ml espresso
140 g erytrytolu pudru
2 łyżki masła migdałowego lub 2 lyzki gęstej części schłodzonego mleka kokosowego
2 łyżki kakao
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
50 ml rumu/whisky/likier kawowy
Szczypta soli
- mleko sojowe zagotowujemy z agarem w rondelku, mieszając, aż pojawią się bąbelki.
- W miedzy tofu, sok z cytryny, esspresso dokładnie blendujemy w robocie kuchennym na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i kontynuujemy blendowanie.
- Dodajemy zagotowane mleko z agarem i dokładnie blendujemy. Masa musi być gładka.
- Smakujemy. W razie potrzeby dodajemy więcej słodzidła.
- Wylewamy masę na biszkopty lub schłodzony spód.
- Zostawiamy na 30 min
- Chłodzimy w lodówce 2 godziny
- Przed podaniem prószymy kakao za pomocą małego siteczka i posypujemy posiekaną gorzką czekoladą.
makro na spód z biszkoptów:
1483 kcal, W 133,7 g, B: 74,9 g, T: 66,5 g
makro na całe ciasto z pieczonym samodzielnie spodem:
1835 kcal, W: 102,8 g, B: 66.8 g, T: 117 g

Komentarze
Prześlij komentarz