Kwiat szarlotka
To chyba nie tajemnica, że uwielbiam piec ciasta. Zazwyczaj wybieram zdrowe wypieki. Staram się, aby nie było w nich dużo tłuszczu, za to mnostwo składników odżywczych. Dlatego jednym z moich ulubionych ciast są szarlotki z duża ilością jabłek. Ta jest o tyle wyjątkowa, że jest spektakularna! A mimo wszystko dosyć prosta do przygotowania. Właściwie to tarta z musem jabłkowym i plasterkami jabłek na parze. Powinna wyjść nawet tym co nie mają ręki do kwiatów ;)
SKŁAD średnica 22 cm:
CIASTO:
150 g mąki orkiszowej
75 g oleju rzepakowego
50 g zimnej wody
1 łyżka erytrytolu
szczytpa soli
MUS JABŁKOWY:
4 jabłka
skórka z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka erytrytolu (lub więcej jesli lubimy słodkie ciasta lub mamy kwaśne jabłka)
łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
łyżeczka cynamonu
KWIAT:
2 duże czerowe jabłka w skórkach
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka erytrytolu (najlepiej puder)
- Składniki na ciasto mieszamy, aż dobrze się połączą.
- Rozwałkowujemy pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia. Zdejmujemy jedną i wykładamy blaszkę do tarty. Pieczemy ok 20 min 180 C az się zezłoci
- W między czasie 4 jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Skrapiamy cytryną, podsmażamy do konsystencji musu, aż odparuje sok. Dodajemy cynamon i słodzimy do smaku.
- 2 jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy nasienie.
- Nastepnie kroimy na cieniutkie plasterki. Skrapiamy cytryną, mieszamy z erytrytolem i gotujemy na parze kilka minut, ąz zmiękną i będą elastyczne. wyciągamy i studzimy.
- Na podpieczony spód wykładamy mus. Następie plastry jabłek, skórkami do góry, zaczynając od bgrzegów, Staramy sie, aby kolejne rzędy były pomiędzy dwoma połówkami. Układamy aż do środka.
- Pieczemy 10 min w 180 C.
Kcal: 1726
Węglowodany: 186 g
Białko: 39 g
Tłuszcze: 74,2 g
Komentarze
Prześlij komentarz