Wegańska tarta z rabarbarem i budyniem migdałowym


Zawsze staram się, żeby moje dania czy ciasta były lekkie, bez cukru (wiadomo) czy dużej ilości tłuszczu. Preferuję robić zdrowe tarty, ale niestety trudno jest sprawić, aby kruche ciasto było lekkie. Taka już jego natura ;) A ta tarta jest niesamowicie krucha. Myślę, że to zasługa mąki ryżowej i zmieszania dwóch olejów. Dobra rada od dietetyka :D : pamiętajcie, że olej kokosowy nie jest zbyt zdrowy w nadmiarze, bo zawiera kwasy tłuszczowe nasycone (tak jak masło i smalec), przyczyniające się do produkcji "złego cholesterolu" ;) Na szczęście kruche ciasto równoważy się z roślinnym budyniem i kwaśnym rabarbarem.


SKŁAD // blaszka 20 cm // 8 kawałków:

SPÓD:
150 g mąki pszennej
50 g mąki ryżowej
50 g oleju rzepakowego
60 g oleju kokosowego
60 g erytrytolu w pudrze
szczypta soli

  • Składniki zagniatamy szybko, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 40 min.
  • Po tym czasie ciasto trzeba rozwałkować, najlepiej pomiędzy dwom arkuszami papieru do pieczenia.
  • Jeśli nie zależy nam na idealnych brzegach to przekładamy rozwałkowaną tartę wraz z papierem na blaszkę.
  • Lub blaszkę smarujemy olejem kokosowym, podsypujemy mąką i przekładamy rozwałkowane ciasto.
  • Pieczemy ciasto 20 min w temp 180 C
  • Studzimy.

BUDYŃ:
400 ml mleka migdałowego
1 opakowanie budyniu waniliowego lub 45 g mąki ziemniaczanej
łyżeczkę esencji waniliowej (lub dwie gdy nie mamy budyniu)
6 łyżek erytrytolu
2 łyżki masła migdałowego

  • Zostawiamy pół szklanki mleka i łączymy ją z budyniem.
  • Pozostałą część gotujemy z erytrytolem, wanilią i masłem migdałowym, starając się dobrze rozmieszać masło.
  • Gdy zacznie się gotować przelewamy rozrobiony budyn i intensywnie mieszamy trzepaczką, aby nie porobiły się grudki.

RABARBAR:
potrzebujemy ok 400 g rabarbaru.
Pałki myjemy, kroimy pod kątem na w miare równe kawałki. Wrzucamy do miski, mieszamy z 2 łyżkami erytrytolu w pudrze i skrapiamy sokiem z cytryny.

  • Przygotowany budyń przelewamy na podpieczony spód.
  • Układamy rabarbar w dowolny wzór.
  • Jeśli chcemy gwiazdę najlepiej zacząć od najgrubszych kawałków od środka tarty. Potem systematycznie dokładamy kawałki naokoło.
  • Pieczemy całość 30 min w 180 C
  • Studzimy i możemy robić piękne zdjęcia :D
___
Makro 1 kawałka:
259 kcal, W: 23,3 g B: 4,5 g T: 16,2 g


Komentarze

Popularne posty